Υγεία και ασφάλεια

Ο αμίαντος μπορεί να βρεθεί σε πολλά κτίρια και προϊόντα και είναι συνήθως ασφαλής αν παραμείνει ανενόχλητος. Ωστόσο, αν τα σωματίδια αμίαντου εισπνευστούν, μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρες ασθένειες.

Αυτή η σελίδα περιγράφει τα προβλήματα που σχετίζονται με τον αμίαντο και τις νομικές υποχρεώσεις και κανονισμούς που αφορούν τη διαχείριση και τη διάθεσή του.

Τι είναι ο αμίαντος;

Ο αμίαντος είναι το όνομα μιας ομάδας φυσικών πυριτικών ορυκτών που μπορούν να διαχωριστούν σε ίνες. Οι ίνες είναι ισχυρές, ανθεκτικές και ανθεκτικές στη θερμότητα και τη φωτιά. Είναι επίσης μακρύς, λεπτός και ευέλικτος, ώστε να μπορούν ακόμη και να υφαίνονται σε ύφασμα.

Ο αμίαντος έχει χρησιμοποιηθεί σε καταναλωτικά, βιομηχανικά, ναυτικά, αυτοκινητικά, επιστημονικά και οικοδομικά προϊόντα. Αυτό περιλαμβάνει χρήσεις σε εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια, σχολεία και νοσοκομεία.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αμιάντου, οι οποίοι είναι δυνητικά επικίνδυνοι:

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία;

Οι ίνες αμιάντου μπορούν να περάσουν στους πνεύμονες όπου μπορούν να παραμείνουν για πολλά χρόνια. Αυτές οι μικροσκοπικές ίνες μπορούν να παραμείνουν στους πνεύμονες για τόσο πολύ καιρό ώστε να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με τον αμίαντο, όπως η αμιάντωση (δυσκολία στην αναπνοή) και το μεσοθηλίωμα (ένας τύπος καρκίνου). Δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρέσετε τις ίνες μόλις φτάσουν στους πνεύμονες και δεν θεραπεύσουν τις ασθένειες που προκαλούν.

Ο αμίαντος έχει αναγνωριστεί ως μία από τις κύριες αιτίες της επαγγελματικής κακής υγείας κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Η Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας (HSE) εκτιμά ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο αντιπροσωπεύουν περίπου 4.000 θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθώς ο αμίαντος στα κτίρια θα είναι μαζί μας εδώ και πολλά χρόνια, είναι ζωτικής σημασίας να διαχειριστούμε τους κινδύνους από την έκθεση.

Πού μπορεί να βρεθεί ο αμίαντος και ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο;

Ο αμίαντος είναι πιο πιθανό να βρεθεί σε κτίρια που κτίστηκαν ή ανακαινίστηκαν πριν από το έτος 2000. Όποιος εμπλέκεται στη συντήρηση του κτιρίου είναι ενδεχομένως σε κίνδυνο εάν διαταράξει τον αμίαντο. Ο κίνδυνος έγκειται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που διαταράσσει τις ίνες αμιάντου, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης, διάτρησης, λείανσης και κοπής.

Ο αμίαντος μπορεί να βρεθεί σε πολλά μέρη ενός κτιρίου που περιλαμβάνει:

  • πυροπροστασία δομικού χάλυβα
  • θερμική και ακουστική μόνωση
  • μερικά χρώματα και επικαλύψεις με υφή
  • μονωτικές σανίδες που χρησιμοποιούνται ως πυροπροστασία σε πόρτες, γύρω από δομικό χάλυβα, σανίδες και πλακάκια οροφής
  • αμιαντοτσιμέντο που χρησιμοποιείται ως κυματοειδές φύλλο οροφής
  • επίπεδη φύλλα αμιάντου που χρησιμοποιούνται για διαχωρισμό
  • δεξαμενές νερού, σωλήνες και υδρορροές.